Keten Tohumu

OMEGA-3 (N-3) yağ asitleri içeren besinlerin sağlığımız açısından önemini belgeleyen araştırma sonuçları arttıkça, beslenme uzmanları, doktorlar ve tüketicilerin, balık yağı ve keten tohumuna ilgileri arttı. Bu ürünlere yönelişin artmasındaki diğer önemli unsur da vücudumuzun üretemediği N-3 yağ asitlerinin, mutlaka dışarıdan besin yoluyla alınmasının gerekliliği.
Keten tohumu yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asidi, yüksek oranda lifle birlikte bol miktarda potasyum, az miktarlarda ise magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içerir.

Keten Tohumu Besin Değerleri.

100 gr. Keten yağı 13.4 mg. E vitamini, 100 gr. Keten tohumu ise yaklaşık 450 kcal. İçerir daha uygun sanki. Keten tohumunun amino asit profili soya ununa benzer özellikler gösterir. İçerdiği N-3 yağ asidi oranı, (Omega-6'nın yaklaşık dört katıdır) çözünebilir ve çözünemez liflerce zenginliği ve bir çeşit bitkisel östrojen olan lignanların en zengin kaynağı olması nedeniyle keten tohumu beslenme uzmanları tarafından sıklıkla önerilir. Lignanlar, hormonlara bağlı kanser türlerinde (Göğüs, prostat vb.) seks hormonlarına müdahale ederek kansere karşı koruma yapar; tümör hücrelerinin büyümesini engeller. Keten tohumunda bulunan lignanlar birer doğal SERM'dir (Östrojeni seçerek alan modülatörler); östrojen kullanımının zararlarından korurken tüm diğer olumlu etkilerinden de yararlanmayı sağlarlar. Örneğin; östrojenin kemiklerde bağlantı kurup büyümeyi sağlamasına izin verirken; hasar verebileceği göğüs ve rahim içi gibi hassas bölgelere girmesine izin vermezler.

Fazladan bir hücre büyümesi olmadığında kanser riski azalır. Keten tohumu 100 gramda toplam 240.6 mg. Bitkisel östrojen içerirken, birçok diğer gıda maddesinde bu 100 gramda 17 mg. 'ı geçmez.

İçerdiği lifin yaklaşık olacak üçte ikisi suda çözünemeyen, geri kalanıysa çözünen lif özelliğini taşır.

Suda çözünmeyen lifler dışkı yoğunluğunu arttırarak, bağırsak geçiş zamanını azaltarak kabızlığı önleyici, bağırsakları yumuşatıcı etki yaparlar.

Keten tohumunda bulunan suda çözünür lifler (Mucilage zamkı/sakızı) kan şekeri seviyesini korur, kolesterol seviyesini düşürürler. Beslenmedeki yüksek lif miktarının kanser önleyici etkileri de söz konusudur.

Beslenmede ideal yağ asidi dengesini sağlamak için, ana yağımızı tekli doymamış yağ asidi oranı yüksek soğuk sıkım zeytinyağı olarak seçmeli, doymuş ve trans yağları (Hidrojene) minimuma indirmeli, tahıla - ekmeğe bağlılığımızı düşürmeli, bol bol yeşil yapraklı gıdalar tüketmeli ve mutfağımızı keten tohumuyla takviye etmeliyiz.

Keten tohumu içerdiği alfa-linolenik asit (N-3 yağ asitlerinin en önemli üyesi) açısından besinlerin en zenginidir. Alfa-linolenik asidin bir kısmı, vücutta uzun zincir N-3 yağ asitleri EPA ve DHA'ya dönüşürler ki bunlar iyi kolesterolü yükseltir, yüksek tansiyonda düşürücü etki yapar, kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır, plazma trigliserit düzeyini, aritmi riskini azaltır. Dolayısı ile alfa-linolenik asidin koroner kalp hastalığı riskini azalttığı tespit edilmiştir. Keten tohumu üzerine yapılan araştırmalar, düzenli keten tohumu kullanımının dolayısı ile alfa linolenik yağ tüketiminin, arterioskılerozun (Damar sertliği) gelişmesini önleyebileceğini, iltihabi hastalıklarda olmalı ve oto bağışıklık rahatsızlıklarında etkili olabileceğini göstermektedir. N-3 dengeli beslenmenin kanseri engelleyici özellikleri de tespit edilmiştir. Yağ asitleri dengesinin N-6, doymuş yağ asitleri ve trans yağlar tarafına kayması sadece daha az N-3 tüketmemiz anlamına gelmemekte aynı zamanda bu yağlar, alfa-linolenik yağ asidinin uzun zincir N-3 yağ asitlerine dönüşmesi engelleyerekte vücudumuz N-3 yağ asitlerinden gerekli faydayı sağlamasını engellemiş olurlar.

Keten tohumunu doğal ürün dükkanlarından veya aktarlardan temin edebilirsiniz. Tazeliğini anlamak için çimlenip çimlenmediğine bakabilirsiniz, eğer çimlenmiyorsa aldığınız yere iade ediniz. Keten tohumları sert olduğundan dikkatli bir çiğnemede bile yeterince öğütülemeyebilirler, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmalarına sebep olur. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi çok daha kolaydır. Keten tohumlarını öğüterek yersek onun şifalı özelliklerinden daha fazla faydalanabiliriz. Keten tohumunu öğütmek için karabiber veya kahve el değirmenleri ya da bu tip tohumları öğütmek için özel olarak üretilmiş elektrikli öğütücüler kullanılabilir (Ülkemizde bulunmaktadır). Keten tohumu oda sıcaklığında bir yıl tazeliğini korur. Öğütülmüş keten tohumu ise 30 gün boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklanabilir.

Batıda fırıncılık sektörü tüketicinin talebini karşılamak üzere karışık tahıl ekmeklerine öğütülmüş keten tohumu ekleme yoluna gitmiştir.

Öğütülmüş keten tohumu ayrıca hazır karışımlarda (Kekler vb), dondurulmuş hamur işlerinde ve hazır eritilerek servis yapılan ürünlerle gıda endüstrisine girmiştir. Ayrıca tavuklara keten tohumu yedirilerek elde edilen N-3 çe zenginleştirilmiş yumurtalar da vardır.

Sizler de mutfakta keten tohumunu el altında bulundurarak, onu öğütülmüş halde salatalarınıza, yoğurdunuza, müslinize serpebilir, fırında yaptığınız hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlulara her yemeğinizde kullanabilirsiniz.

Günlük 2000 kcal. 'ye eşdeğer besin tüketen bir insan için günde 1 çorba kaşığı öğütülmemiş keten tohumu kullanımı N-3 yağ asitleri kullanımı açısından yeterli katkıyı sağlayacaktır.

Yaptığınız hamur işlerinde her bir bardak unun içinden 2 çorba kaşığı un alıp yerine 2 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu katabilir veya yağca bir değişim yapmak istiyorsanız her 1 ölçü yağ yerine 3 ölçü öğütülmüş keten tohumu katabilirsiniz. Laboratuar çalışmalarında öğütülmüş veya öğütülmemiş tohumların fırında 2 saat boyunca 178 derece sıcaklıkta N-3 yağ asitlerini ve lignanlarını neredeyse hiç yitirmediği tespit edilmiştir. Fakat keten tohumu yağı iyi bir N-3 yağ asidi kaynağı olsa da tohumdaki lif ve lignanlarını yitirmiştir. Keten tohumu yağının kullanım esnasında ısıya maruz bırakılmaması tavsiye edilmektedir (Yemekler piştikten sonra ve salatalarda).

23.01.2024 03:35:25
Keten Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Keten Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

52 Yorum Yapılmış "Keten Tohumu"
Farmasötik açıdan kurallara uygun olarak depolanmış ve saklanmış(Süre bakımından) keten tohumu satın almak istiyorum. Lütfen Yardımcı olur musunuz?
Mahmut Yazgan . 28.12.2016
ben fazla kilo alıyordum.bu siteye girdiğimde anladım ki keten tohumu çok faydalı.ama çok yemeninde zararları var.günde sabah akşam iki kaşık yemek yeterlidir.
rojbin . 13.07.2015
Ben balık yada hamsi yiyemiyorum.Fakat sağlığım için bu vitaminleri almam gerek diye dr vesayire gerek güncel sağlık koşullarımda hep önüme çıkan çok önemli bir sorundu benim için. Araştırdım ve omega3 yani balık yerine keten tohumunda temin edbileceğimi öğrendim. 2 Gündür yoğurtla tüketmeye başladım sonucunda nasıl bir sonuç elde edeceğimi çok merak ediyorum. Çünkü benim en büyük sorunum.Eğer bu sorunumu çözersem çok mutlu olacağım.Çünkü çocukluğumdan beri yiyemiyorum.
Hatice . 14.03.2015
Ben sipariş vereceğim..Fakat nasıl satın alacağım..Sitenizde bulamadım.
Fatma Türe . 12.01.2015
ben kilo almak istiyorum faydası olur mu nasıl kullanırsam kilo aldırır yada aldırır mı
salih . 02.01.2015
hemoride iyi geliyormu lüttfen söylermisiniz
pınar . 26.06.2014
keten tohumu çok çabuk zayıflatı bende kulandım
ela . 19.03.2014
süper
islim . 19.03.2014
Ketan tohumuna gelince, yukarda zaten faydalari yazilmis tekrarlamaya luzum yok. Fakat fazla tuketmenin de zarari var, gunde 1,5 en fazla 2 kasigi gecmeyecek sekilde tuketin. Uyutulmemisini alip kendiniz dovun, cunki hazir olani hava vs. etkenlerden dolayi etkisini yitiriyor. Asagida dovulmemis olarak tuketdiginizi yazmissiniz bazilariniz, amma o sekilde hic bir etkisi yok, ayni sekilde diski ile vucudunuzdan atilacaktir. Bu yuzden mutlaka kendiniz dovun ve oyle tuketin. Sabah bir, aksam bir kasik olmak uzere tuketmek ideal olacaktir..
Lamia . 09.03.2014
Keten tohumunu bir çay kaşığı kadar günlük aç karnına sabah yada gece yatmadan ağızda çiğneyebildiğiniz kadar çiğneyin zaten kıvama geldiği zaman kayganlaşıyor lif özelliği olduğu için afiyet olsun :-)
Muzaffer hallı . 09.03.2014
Muhakkak ki her türlü kullanımlar da,vücuda yararı oluyordur,ama ben çok sevdiğim için çerez gibi yiyorum.Herkese sağlıklı,mutlu günler diliyorum..
jale Uzdiyem . 05.03.2014
3-5 gün kullandım kabızlık yaptı
basri . 25.12.2013
tesekkür ederim
cansu . 10.12.2013
Ben anal fissür denilen korkunç rahatsızlığı yaşadım, doktorumun verdiği dışkı yumuşatıcı ilaçlar bitince yine o korkulu günlere döndüm. Yine aynı ilaçtan alma niyetindeydim ki internetten sürekli bağırsak çalıştıran ilaçları tüketmenin bağırsak tembelliğine yol açtığını, doğal yolların tercih edilmesi bilgisine ulaştım, o yönde araştırma yapmaya başladığım sırada karşıma keten tohumu çıktı. Bugün ilk işim gidip ondan almak olacak, işe yarayıp yaramadığını burda paylaşacağım :)
Seda . 17.10.2013
keklerde yumurta yerine de kullanabilirsiniz, 1 corba kasigi ogutulmus keten tohumu 3 corba kasigi suyla karistirinca bir yumurta yerine geciyor.
zul . 03.08.2013
benim iltahaplı eklem romatizmam ve iltahaplı kalça tutulmam var.acaba yemeklerden önce bir yemek kaşığı keten tohumu faydalı olabilirmi.çok ağrılarım var katlanılmaz..cevabınızı bekliyorum.
fatma . 23.07.2013
zayıflamak için nasıl kullanmak lazım bilgi verirseniz çok sevinirim teşekkürler
yasemin payalan . 15.06.2013
diri diri suyla yutsak zayıflatır mı
emine . 09.06.2013
ben bir ara onun dövülmüşünü yiyerek zayıflamıştım iyi geliyor sabahları aç karnına suyla içiyosun deneyin bence
neslihan . 03.06.2013
gulsen hanim benim de gouslerde kist var zarari yok suan kullansam nasil olur acaba siz nasil oldunuz
terane . 23.05.2013
ben fazla kilom için kullanmak istiyorum ne sıklıkla ve ne kadar kullanmalıyım bilgilendirirseniz sevinirim
havva . 23.05.2013
benim sürekli tansiyonum düşüyor keten tohumu kullansam zararı olurmu beni bilgilendirirmisinizEditör Mesajı : havva hanım fazla miktarda kullanmayın
havva . 22.05.2013
bende dün aldım ama öğütülmemiş olarak.denenemekte fayda var:)
melisa . 18.05.2013
böbrek hastalığına faydalı mı zararlı mı bilen var mı?
emel . 17.05.2013
şunu söyleyim arkadaş kesinlikle zayıflatıyor.ama yemeklerden önce alın kesinlikle 1 ayda sonucunu gördüm...
ata . 13.05.2013
3 yaşında kızım var ve sürekli kabız. Keten tohumu kullanabilir miyim zararı olur mu. Kullana bilir sem de günlük ne kadar ve nasıl kullanmalıyım. Kızım çok zorluk çekiyor geceleri uyuyamıyor cevap yazarsanız sevinirim.
bahar . 10.05.2013
1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumunu 1 kase yoğurdun içine katıp yiyin.Üstüne de bol su için. Mutlaka faydasını görürsünüz.
sibel . 08.05.2013
Kezban hanımcım sız hıç böyle şeyleri merak etmeyın sıze yaramaz
yasin akpınar . 08.05.2013
Hayatım boyunca boşuna kabız kalmışım, Teşekkürler keten tohumu.
Cemiş Taşkın . 08.05.2013
Östrojen içeriği için kullanmaya başlamıştım, gerçekten faydasını gördüm, sıcak basması gibi bitakım şikayetlere iyi geliyo, diğer faydalarıda cabası zaten. Herkese sağlıklı günler.
Mavisu . 06.05.2013

İbrahim Saraçoğlu Keten Tohumu

İbrahim Saraçoğlu keten tohumu, için; eklem ağrıları, kalp ve damar hastalıkları, bağışıklık sistemleri ve depresyon hastalarına çok iyi geldiği sağlığa...
Devamını Oku

Yoğurt Keten Tohumu

Yoğurt keten tohumu, beraber kullanıldığında birçok hastalığa ve rahatlıklara iyi gelir. Keten tohumunu öğüterek, yağını alarak veya direkt olarak doğal...
Devamını Oku

Keten Tohumu Zararları

Keten tohumu zararları, konusunda bilgiler vermeden önce şu noktaya dikkat edilmelidir, keten tohumu içerdiği içerdiği Omega 3 (N-3) yağ asidi nedeniyle...
Devamını Oku

Keten Tohumu Yağı

Keten Tohumu Yağı, yüksek oranda doymamış, fazla olmasa da doymuş yağ, bolca potasyum, ufak miktarda magnezyum, çinko ve birçok değişik vitaminler içeri...
Devamını Oku

Hamilelikte Keten Tohumu

Hamilelikte Keten Tohumu, Şifalı bitkiler sadece özleri ile değil aynı zamanda tohumları ile de fayda oluşturabilir. Bu bitkilerden biri olan keten tohumu da...
Devamını Oku

Keten Tohumu Emziren Anneler Kullanabilirmi

Keten tohumu emziren anneler kullanabilir mi, bilindiği gibi emzirme aşamasında olan bir anne için aldığı besinler ve gıdaları tüketirken sütünün artması ve ...
Devamını Oku

Keten Tohumu Yoğurt

Keten Tohumu Yoğurt, Uzmanlar bir doğa mucizesi olarak keten tohumunu zayıflamak için öneriyor Keten tohumu; şişmanlıktan, göbek ve basendeki yağdan ve kabız...
Devamını Oku

Keten Tohumu Cilt Lekeleri

Keten Tohumu Cilt Lekeleri, özellikle cilt üzerinde meydana gelen lekeler hemen her kişi için en büyük sorunlarından birisidir. Ayrıca hem erkeklerde hem de ...
Devamını Oku

Keten Tohumu Kullanımı

Günde bir kez tercihen yatmadan önce 1-2 çay kaşığı tohum yenir, üzerine 2 bardak su içilir. Öksürüğe, nezleye, üşütmeye karşı 1 çorba kaşığı keten toh...
Devamını Oku

Öğütülmüş Keten Tohumu

Öğütülmüş Keten Tohumu, Öğütülmüş keten tohumu yağ oranı olarak çok zengin bir bitkidir. Tohumunun da bulunan bitkisel yağ oranı neredeyse %50 gibi çok yükse...
Devamını Oku

Keten Tohumu Bal Karışımı

Keten tohumu bal karışımı halk arasında "her derde deva" diye nitelendirilen karışımlardan biridir. Keten tohumu kabızlığa ve öksürüğe iyi geldiği gibi kanse...
Devamını Oku

Keten Tohumu Diyeti

Keten tohumu diyeti, kullandığımız bu ürünün bitkisel bir madde olduğunu bilsek de tam olarak nasıl oluştuğunu bilmemizde fayda vardır. Keten tohumu yeşil ba...
Devamını Oku

Keten Tohumu Bebeklere Verilirmi

Keten Tohumu Bebeklere Verilirmi, Doktora danışarak 24 ayını doldurmuş olan bebeklere verilebilir. Yapısında bulunan lignen, lif bileşenleri, B1, protein ve ...
Devamını Oku

Keten Tohumu Kapsülü

Keten tohumu kapsülü, Keten tohumu oldukça faydalı olan bir bitkinin tohumudur. Bu bitki linum usitatissimum olarak adlandırılan bir bitkidir. Bu bitkinin to...
Devamını Oku

Keten Tohumu Kabızlık

Keten Tohumu Kabızlık, kabızlığın en yaygın nedeni beslenmedeki lif eksikliği olsa da bağırsağın hareketlerine etki edebilecek çeşitli faktörler hakkınd...
Devamını Oku

Keten Tohumu Yan Etkileri

Susama benzeyen, ancak kahverengi olan, parlak bir madde keten tohumu. Özellikle gıda sanayisinde, başta ekmekler, kurabiyeler, börekler olmak üzere pek çok unlu m...
Devamını Oku

Keten Tohumu Suyu

Keten tohumu suyu, güçlü ve bir o kadarda parlak saçlar için saç kremleri ya da jelleri yerine keten tohumu suyu kullanabilirsiniz. Saçlarınız he...
Devamını Oku

Keten Tohumu Tozu

Keten Tohumu Tozu, Keten tohumu genellikle öğütülerek, toz halinde kullanılır ve keten tohumu tozunun faydaları saymakla bitmez. Günlük hayatta yenilen yemek...
Devamını Oku

Keten Tohumu Saç Dökülmesi

Keten tohumu saç dökülmesi, tedavisinde kullanılan alternatif tıp ürünlerinden birisidir. Özellikle keten tohumunun içerdiği esansiyel yağ asitleri saçları b...
Devamını Oku

Keten Tohumu Kürü

Keten Tohumu Kürü, Keten tohumu kürü vücudumuzdan iki farklı konuda bize faydalıdır. Keten tohumu kürü kolonu temizler ve vücudun yağ yakmasını sağlar. Keten...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İbrahim Saraçoğlu Keten Tohumu
Yoğurt Keten Tohumu
Keten Tohumu Zararları
Keten Tohumu Yağı
Hamilelikte Keten Tohumu
Son Forum Konuları
Keten Tohumu -meme Kanseri İlişkisi
Keten Tohumu Ve Yulaf
Over Kist
Keten Tohumu Yagi Cocuklara Verilebilir Mi?
Keten Tohumunda Bulunan Ostrojen
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024