Keten Tohumu Nasıl Kullanılır
Keten Tohumu Nasıl Kullanılır, Bitkilerin şifası yalnızca özleriyle değil, aynı zamanda tohumları ile de faydası olabilmektedir. Tohumu ile şifa veren bitkilerden birisi olarak, mide ve bağırsak sorunlarından kemik güçlendirmesine dek birçok konuda keten tohumu şifa kaynağı kullanılmaktadır
Keten tohumu sert bir yapıda olduğu için dikkatli bir çiğnemede dahi, ağızda yeteri kadar öğütülmeyebilir, bu da yeterince sindirilmeden vücuttan atılmasına neden olur.
Öğütülen keten tohumu daha kolay sindirileceği için faydası daha çok olur. Keten tohumunu öğütmek amacıyla karabiber ya da kahve el değirmenleri yahut bu tip tohumları öğütmek için üretilen elektrikli öğütücü kullanılır.
Keten tohumunu saklamak kolaydır. Öğütülmemiş Keten tohumları odanın sıcaklığında bir yıl kadar tazeliğini korur. Ancak buna karşın; öğütülmüş keten tohumu bir ay kadar hava geçirmeyen kapaklı kavanozlarda saklanabilir.
Keten Tohumu Kullanımı
Her gün bir defa tercihen yatmadan önce 1-2 çay kaşığı tohum yenilerek, üzerine iki bardak su içilir.
Bir çorba kaşığı keten tohumu 3 fincan suda 10 dakika kaynatılır; kaynatılan keten tohumu suyu 3-5 dakika kadar bekletilip, süzüldükten sonra içilir. Bu su öksürüğe, nezle ve üşütmeye karşı kullanılır. Bu çayın buharı burundan teneffüs edilir.
80 gram keten tohumu 40 gr. Rezene tohumu ile karıştırılarak, ılık bir su ile lapa yapılır.
İki tülbent arasına konularak göğüs ve sırta yerleştirilir. Bu; akciğer hastalıkları ile zatürreye iyi gelir.
Gece yanığı, Çıban ve ezikleri iyileştirilmesi için 80 gr. Keten tohumu ve 40 gram ebegümeci lapası yapılıp, yaranın üstüne konur.
Böbrek ağrıması ve kramplar için iki çay kaşığı keten tohumu, altı fincan su ile 10 dakika kaynatılıp, 5 dakika bekletildikten sonra süzülür.
Keten tohumu nasıl kullanılır, tüketilir?- Kaynatıldıktan sonra içilebilir.
- Dövülüp, öğütülerek toz haline getirilir. Bu tozdan bir kaşık ağza alındıktan sonra ardından biraz su içilir.
- Kavrulması yapılarak tüketildiğinde daha lezzetli, daha güzel olur. Keten tohumunun kendine özgü çok özel bir tadı ya da kokusu olmamasına rağmen, kavrulduğu zaman daha güzel bir tada kavuşur.
- Tohum olarak tüketim olacaksa çok iyi çiğnenmelidir.
- Mutfağınızda olması gereken keten tohumunu, el altında bulundurup, onu öğütülmüş olarak salata, yoğurt tarzı yiyeceklere, fırında yapılan hamur işlerine, pilav, çorba, tatlı ve tuzlu her türlü yemeklerinize ekleyerek keten tohumunun bu eşsiz şifasından fayda alabilirsiniz.
Keten Tohumunun Bazı faydaları nelerdir?
Mide, bağırsak sorunlarına, bağırsakları yumuşatmaya, kabızlığa karşı iyidir Kemikleri güçlendirir. Özellikle de menopoz döneminde yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Keten tohumu yağı, sedef, egzama ve akne rahatsızlıklarına iyi gelir, cilt ve gut hastalıklarına karşı koruma sağlar. Konsantrasyon bozukluğuna yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. Keten tohumunun Lifleri sanayide, özellikle dokumacılıkta kullanılır.
20.01.2024 14:00:34
Keten Tohumu Nasıl Kullanılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|