{ "title": "Keten Tohumu Kabızlık", "image": "https://www.ketentohumu.gen.tr/images/keten-tohumu-kabizlik.jpg", "date": "19.01.2024 05:25:22", "author": "Onur Canatar", "article": [ { "article": "
Keten Tohumu Kabızlık, kabızlığın en yaygın nedeni beslenmedeki lif eksikliği olsa da bağırsağın hareketlerine etki edebilecek çeşitli faktörler hakkında bilgi sahibi olmamız önemlidir. Bu tür faktörlerden bazıları; seyahat, düzen değişikliği, günlük hayattaki rutinin değişmesi, stres vb. Olarak gösterilebilir. Bağırsak hareketlerinizi kolay bir şekilde doğal yollardan hızlandırabilirsiniz. Bu sayede vücudunuz yapay laksatiflerin zararlı etkilerine maruz kalmayacaktır.

Keten tohumu kabızlık için bu kadar tavsiye edilmesinin nedeni, içerisindeki yüksek seviyede musilajdır. Musilaj, keten tohumunda bulunan çözünür liflerden gelmektedir. Keten tohumu su ile temas ettiğinde, musilaj serbest kalıp suyun kıvamını artırmaktadır.

Keten Tohumu Kabızlık İçin Kullanımı

Bu nedenle; kabızlığı hafifletme adına, keten tohumunun en çok önerilen tüketim şekillerinden biri de geceden bir bardak suya bol olacak şekilde keten tohumu koyup sabah da bu tohumlu suyu aç karnına içmek.

Bu metodu eğer uyguladıysanız ve suyun kıvamından hoşlanmadıysanız, (Yoğunlaştığı için) tohumları; meyve suyu, süt, yoğurt ve hatta salatalar ile karıştırmanızı tavsiye ederiz. Böylece, karıştıracağınız yiyeceğin güzel tadı sayesinde, yemesi daha kolay olmuş olacaktır. İşte bu süreçte müsilaj, bağırsaklardaki su bu bölgede harekete geçeceğinden, birçok etkilerini göreceksiniz.

Müsilaj Nasıl Çalışır?

Müsilaj, dışkılamayı harekete geçiren bir çeşit karışım oluşturur. Bu karışımın görevi, müsilajın bağırsaklardan daha hızlı geçmesidir. Keten tohumu tüketmenin, diğer laksatifleri kullanmaktan bu kadar değişik olmasının sebebi bu dışkılama sürecidir. Laksatifler, alışkanlığa sebep olur ve doğal bağırsak hareketlerini gerçekleştirebilmesi adına bir şekilde laksatiflere bağımlı olmasına sebep olur.

Üstelik, keten tohumunda bulunan çözünür lifler; toksinlerin, bağırsakda emilmeden önce hızlı bir şekilde vücuttan dışkılama yoluyla atılması için yardımcı olur.

Ayrıca bu tohumlarda, sağlığımıza çok faydalı olan çeşitli bileşenler de bulunmaktadır. Bunlardan biri, omega-3 asitler grubunda yer alan ve bir yağ asidi olan alfa-linolenik asit, bu da kötü kolesterolün azalması demektir. Bunun yanında keten tohumu, lüteolin ve oleik asit benzeri iltihap sökücüler içermektedir.
" } ] }