{ "title": "Keten Tohumu Çeşitleri", "image": "https://www.ketentohumu.gen.tr/images/Keten-Tohumu-Cesitleri-13.jpg", "date": "21.01.2024 10:46:12", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Keten tohumu çeşitleri, Latincede çok faydalı bitki anlamına gelen linum olarak isimlendirilen keten, yaygın olarak tarımı yapılan ve çok değişik amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Günümüzde sağlık açısından oldukça faydalı olan keten tohumu tüm tıp camiası tarafından kabul edilen omega-3 yağ asitleri bakımından zengin bir bitki olan keten, ayrıca omega-6, musilaj, lignan ve A vitamini (Beta) içerir.

Keten tohumu çeşitleri

Keten Ayçiçek tohumu: Keten ayçiçeği içerdiği yüksek orandaki yağ miktarı sebebiyle bitkisel ham yağ üretimi bakımından çok önemli bir yağ bitkisidir. Keten ayçiçeği yağı beslenme değeri en yüksek olan yağlardan birisidir. Dünya bitkisel ham yağ üretiminin büyük bir kısmı ayçiçeğinden karşılanmaktadır. Yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspede çok yüksek oranda protein bulunmaktadır. Bu sebeple karma yem üretiminde oldukça yaygın olarak kullanılır.

Ketencik tohumu: Ülkemizin yeni tanıştığı, Orta Avrupa'da ise uzun zamandır bilinen ketencik tohumu, Latince Camalina Sativa olarak isimlendiriliyor. Yüzde 37-40 oranında yağ içeren ketencik tohumundan, ayrıca yüzde 62 oranında küspe elde ediliyor ve bu küspenin protein değeri de yüzde 39'a varıyor. Amerika'da uçak yakıtı üretiminde kullanılan ve çok değerli olması açısından Amerika'nın ihraç etmediği bir bitki olan ketenciğin Türkiye'de üretimi için çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir.

Keten mısırözü tohumu: Dünya mısır üretiminin yüzde 92'sinden fazlası insan yiyeceği ve hayvan yemi olarak kullanılıyor. Yüksek bir enerji kaynağı olan mısırözü tohumu, daha çok gıda amaçlı mısırözü yağı üretiminde kullanılmaktadır. Ayrıca arta kalan posasından elde edilen mısırözü küspesi de hayvan yemi olarak yüksek besleyici özelliği ve sindirim süresince vücuda uzun süre enerji sağlamasıyla bilinmektedir. Rafine edilmiş mısırözü yağı 245 dereceye kadar ısıtıldığı zaman bile yanmayıp devamlı ısıya direnç gösterdiğinden ve okside olmadığı için kızartma işlerinde rahatlıkla kullanılabiliyor. İçeriğinde bulundurduğu doymamış yağ asitlerinden dolayı hamilelik, büyüme, süt verme, normal cilt, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının devamı için en ideal tohumlardan biridir.

Keten aspir tohumu: Kışlık ve yazlık olarak iki biçimde ekimi yapılır. Kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğu için Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yetiştirilerek özellikle de buğday ile ekim nöbetine girebilme imkânına sahip bir tohumdur. Bünyesinde %40-60 oranında yağ barındırır. Yağ asitlerine bakıldığında özellikle içerdiği yüksek linoleik asit ve oleik asit ile önemli bir yemeklik yağ statüsü kazanmıştır. Yemeklik yağ dışında üretim fazlası aspir yağı özellikle biodizel başta olmak üzere vernik, boya, cila ve sabun üretimlerinde de kullanım alanına sahiptir.
" } ] }