{ "title": "Keten Tohumu Bal Karışımı", "image": "https://www.ketentohumu.gen.tr/images/keten-tohumu-bal-karisimi.jpg", "date": "19.01.2024 01:22:26", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Keten tohumu bal karışımı halk arasında \"her derde deva\" diye nitelendirilen karışımlardan biridir. Keten tohumu kabızlığa ve öksürüğe iyi geldiği gibi kansere de iyi geldiği bilinen mavi veya sarı çiçekli bir bitki olan ketenden elde edilir. Keten ise genellikle yaz aylarında özellikle tohumu ve lifi için kültür bitkisi olarak ve doğal olarak yetiştirilir. Keten tohumu tadı yavan olduğundan genellikle kavrulduktan sonra ezilir ve kahve gibi tüketilir. Ağrıyı azaltmak için birebir olduğundan kadınlar adet döneminde tüketir. Keten tohumunun tüketiminin dezavantajlarından biri acımsı tadı olduğu için bal ile karıştırılarak tüketilmesi bilinen ve sıkça uygulanan bir yöntemdir.

Keten tohumu bal karışımı ne zaman kullanılmalı?

Taze tohumlar kavrulup ezildikten sonra ağzı sıkıca kapanmış, hava almayan, bir kavanoza konulup kışa kadar bekletilir. Kışın aileden kim grip olursa ona hemen keten tohumu bal karışımı içirilir ve hasta kişi kısa sürede eski sağlığına kavuşur. Çok güçlü bir antioksidan olduğu için daha çok kışları sert geçen yerlerde kışın tüketilmesi önerilir. İçerdiği yüksek enerji sebebiyle vücudu sıcak tutar.

Keten tohumu bal karışımı nasıl tüketilir?

Türkiye'de üretim alanı yüksek olan ketenden elde edilen tohum yetişme alanına paralel olarak güney kesimlerinde daha çok tüketilir. Orta Anadolu'da da çok sık tüketilir. En çok tüketilme şekli ise başka bir içecek ile karıştırmaktır. Süt ve kahveye karıştırılarak tüketilen keten tohumu, bal ile karıştırılınca gribe iyi geldiği için grip olmayanlar bile kışları her sabah tüketebilirler. Zaten çok küçük ölçeklerde bir tatlı kaşığı kadar tüketmek bile mucizeler yaratır.

Keten tohumu bal karışımı kimler tarafından tüketilmelidir?

Karışımı içen insanların daha güçlü ve sağlıklı olduğu aşikâr olmasına paralel olarak ağır spor yapanlara önerilmektedir. İçerdiği yüksek lifli yapı ve proteinle tam bir sporcu yiyeceği olan keten tohumu bal ile karıştırıldığında etkisini daha da arttırarak tüketen kişiye güç kaynağı olarak geri döner. Keten tohumu bal karışımı tüketen sporcu tekrar sayılarını standart yaptığı halde kas kütlesinin daha çok arttığını görecektir. Hemen hemen her şeye ve herkese faydası olan bu karışımı sadece 3 yaşından küçük bebeklere vermemek gerekmektedir. Çünkü hem bal hem de keten tohumu küçük yaştaki bebeklerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir ve hassas midelerde ağrılara neden olabilir. Daha büyük yaştaki çocuklarda ise keten tohumu bal karışımı verilmeden önce toz haline getirilmiş keten tohumu ile bal bileklere sürülmeli ve yarım saat bekletilmelidir. Eğer kızarıklık olmuyorsa aynı işlem dudaklara da uygulanmalıdır. Kızarıklık olmadığı takdirde çocuk karışımı tüketebilir. Aksi takdirde kızarıklığa neden olan karışım mideyi de tahrip edebileceği öngörüldüğü için tüketilmemelidir. Ayrıca bazı ilaçlarla birlikte kullanılması sakıncalı olduğu için ne kadar doğal içerikli bir karışım olsa da doktora danışmakta fayda vardır.
" } ] }